Boarn yn ‘t ljocht organiseert nacht van de nacht

Foto: Boarn yn 't ljocht

Aldeboarn wordt op 29 oktober omgetoverd in een sprookjesachtig verlicht dorp met fakkels, lampionnen, kaarsen, vetpotjes en andere soorten sfeervolle verlichting. Dit geheel wordt omringd door een culturele markt, verhalenvertellers, belevingen van licht en donker en oude foto’s uit de schoenendoos. De werkgroep Boarn Yn’t Ljocht wil hiermee aandacht vragen voor luchtvervuiling en energiebesparing op verlichting met als uiteindelijk doel een tsjustermienskip te worden in 2018. Deze avond wordt gerealiseerd in samenwerking met Aldeboarn opent deuren.

nacht-van-de-nacht

Aldeboarn is sinds 1 januari 2014 een dorp binnen de gemeente Heerenveen. Voorheen viel Aldeboarn binnen de gemeente Boarnsterhim. Door de financiële situatie van de gemeente Boarnsterhim en het later opheffen van deze gemeente is in Aldeboarn achterstallig onderhoud ontstaan aan gemeentelijke voorzieningen, waaronder aan de openbare verlichting.

De gemeente Heerenveen heeft in 2015 een aantal presentaties in het dorp verzorgd in het kader van een nieuw lichtplan voor het dorp, een nieuwe Light Challenge editie waar Aldeboarn onderdeel van uit gaat maken en toelichting op Culturele Hoofdstad 2018. Na aanleiding van deze presentaties hebben een groep enthousiaste mensen uit het dorp een werkgroep opgericht met de naam Boarn yn’t ljocht.

De werkgroep Boarn yn ‘t Ljocht bestaat uit de volgende enthousiaste Boarnsters: Obe Kuipers, Anke Riemersma, Leontine Westerhoven, An de Wrede, Peter Algra, Jenny Zwanenburg en Wietske van der Schaaf.

De werkgroep werkt samen met een tweetal adviseurs van de gemeente Heerenveen, Rixt Wind en Jan Bakker, aan een plan voor nieuwe openbare verlichting . Doelstelling is om Aldeboarn het mooist verlichte dorp van Friesland te laten worden waarbij de waarde van duisternis een kernwaarde is.

De gemeente Heerenveen is innoverend bezig en er is een uitstekende werkverhouding met de werkgroep Boarn. Bij de uitwerking van het lichtplan is gebruik gemaakt van het nieuwe lichtbeleid van de gemeente Heerenveen wat als titel heeft “aan waar het moet en uit waar het kan” en het concept “Feel the night” wat één van de belangrijke thema’s is van Culturele Hoofdstad 2018.

Thema Feel the Night wil met haar visie graag zoveel mogelijk wijzen op de schoonheid van de nacht. Duisternis en stilte zijn volgens de visie van Feel the Night niet alleen belangrijk voor ons welzijn, maar ook voor alle levende dieren en planten op deze planeet. Nynke Rixt Jukema is initiatiefneemster en artistiek leider van Feel the Night.

De oude dorpskern van Aldeboarn en de gondelvaart vormen de inspiratiebron voor het lichtplan. Voor het dorp wordt gezocht naar een beleving die het dorp in de avond uren net zo mooi maakt als overdag. Voor veel van de lantaarnpalen in het dorp wordt gezocht naar alternatieve verlichting. Met items als duurzaam, milieubewust en een goede beleving van duister moet Aldeboarn in 2018 klaar zijn als darkskycommunity om mee te doen aan het Culturele hoofdstad project Feel the Night.