Praktijk voor orthomoleculaire therapie in Joure

Foto: heleenvandrunen.nl

“Medicatie is soms nodig, maar kent ook bijwerkingen.” Een orthomoleculair therapeut helpt cliënten een gezond voedingspatroon in combinatie met de juiste levensstijl te ontwikkelen.

Heleen van Drunen is naast haar werk als verpleegkundig specialist in een instelling, een praktijk voor orthomoleculaire therapie gestart bij haar woning in Joure. Ze beantwoordt vragen over voeding en gezondheid, maar onderzoekt tevens de achterliggende oorzaak van gezondheidsklachten.

Ze licht toe: “De juiste balans van (regel)stoffen in het lichaam bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. Vaak is deze balans niet optimaal en ontstaan er vroeg of laat gezondheidsklachten. Je blijft maar last houden van je darmen, huid of gewrichten, hoofdpijn, allergie of hormonale klachten of je kunt niet (verder) afvallen. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn, en het doel is die te vinden en aan te pakken. Zodat jij weer energie hebt, je darmen, hoofd en huid rustig zijn en je kunt afvallen”.

Gezonde natuurlijke voeding

De orthomoleculair therapeut adviseert geen gebruik van shakes, calorieën tellen of het per week opbouwen van voedingshoeveelheden. “Hiervan weten we dat het effect altijd tijdelijk is. Het doel is blijvend bewust te worden van het effect van gezonde voeding. Gezonde natuurlijke voeding bevat veel heilzame stoffen en werkt als medicijn. Soms is er een tijdelijke aanvulling nodig van een vitamine- en/of mineralenpreparaat”.

Zeker de afgelopen 100 jaar is er een grote verandering opgetreden in ons voedingspatroon. “We hebben toegang gekregen tot enorme hoeveelheden bewerkte voedingsmiddelen. Ons lichaam en onze genen zijn nog steeds ingesteld op natuurlijke en onbewerkte voeding. Niet op bewerkte voeding die rijk is aan energie, maar zeer arm is aan mineralen en vitaminen.”

Disbalans door tekort aan mineralen en vitaminen

Een langdurig tekort aan mineralen en vitaminen veroorzaakt een disbalans in ons lichaam, die zich uit in klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en buikklachten. “Ook langdurige stress draagt daaraan bij. Vergeet niet dat stress veel magnesium ‘vreet”. En een tekort aan magnesium zorgt weer voor klachten als slaapproblemen en krampen.”

Medicatie is soms nodig, erkent Van Drunen, “maar medicatie kent ook bijwerkingen. Een gezond voedingspatroon in combinatie met de juiste levensstijl kan soms krachtiger werken dan medicatie. Dit met minder bijwerkingen, lagere kosten en weer meer voelbare energie”.

Volgens het RIVM heeft bijna eenderde van de Nederlanders één of meer chronische ziekten. “En dit aantal loopt alleen maar op. Je kunt het keren of voor zijn en hier kan ik je zeker bij helpen!”

De praktijk voor orthomoleculaire therapie is geopend op donderdag en vrijdag.

Heleen van Drunen | Praktijk voor orthomoleculaire therapie | Kofschip 13, Joure | www.heleenvandrunen.nl | e-mail:[email protected]