Wim Anker – Theatercollege – Posthuis Theater

Wim Anker woonde samen met tweelingbroer Hans en zijn ouders in zijn vroege jeugd op het eiland Schiermonnikoog, alwaar vader burgemeester was. Hij groeide op in het Friese Akkrum, waar hij nog steeds woont en studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Na werkervaring te hebben opgedaan als beleidsmedewerker TBR en Departement van Justitie (reclassering), werd hij advocaat bij Trip Advocaten. In 1991 richtte hij samen met broer Hans het kantoor Anker & Anker Strafrechtadvocaten op te Leeuwarden.

Grote bekendheid kreeg dit kantoor door een aantal geruchtmakende strafzaken. Zo werd Ferdi E. verdedigd, de man die verdacht werd van ontvoering en moord op Gerrit Jan Heijn en Jan Veerman, caféhouder te Volendam, werd bijgestaan na de Volendambrand op 1 januari 2001. Zelf vindt Wim de boeiendste zaken grensverleggende zaken en proefprocessen die leiden tot nieuwe jurisprudentie. Een voorbeeld hiervan is de zaak waarbij de Hoge Raad besliste dat de radarapparatuur in Nederland een foutmarge heeft van 3%, waardoor thans alle bekeuringen worden gematigd.

Tijdens een verre van standaard presentatie gaat de flamboyante advocaat in dit TheaterCollege onder meer in op de vooroordelen die bestaan ten aanzien van het beroep strafpleiter en maakt hij duidelijk hoe snel een brave burger een crimineel kan worden. Ook wordt er niet geschroomd schokkende en confronterende voorbeelden uit de praktijk te noemen en kan hij het soms niet laten zijn voorliefde voor het Hollandse lied (liefst smartlappen) ten toon te spreiden of tussen de regels door FC Heerenveen te promoten. Kortom: dit TheaterCollege geeft u het gevoel in de rechtszaal aanwezig te zijn, u zit gedurende het ‘pleidooi’ op het puntje van uw stoel en keert huiswaarts met een volledig andere kijk op het vak van strafrechtadvocaat.

https://www.posthuistheater.nl/voorstellingen/3277/TheaterCollege/Wim_Anker_/