Heerenveen - Bij de recente Dodenherdenking 2025 heeft burgemeester Avine Fokkens-Kelder een emotionele toespraak gehouden, waarin ze de focus legde op de impact van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een van de centrale locaties in haar verhaal was Crackstate, ooit berucht als het hoofdkwartier van de Duitse Sicherheitsdienst. Wat als de stenen van Crackstate konden spreken? Ze zouden ons vertellen over de gruwelijkheden van de bezettingstijd, maar ook over moed en opoffering.
Crackstate, nu een symbool van bestuur en democratie, was tijdens de oorlog een plek van angst en marteling. In haar toespraak deelde de burgemeester het persoonlijke verhaal van haar oom en tante, Bertus en Tine Lugtmeijer. Deze twee verzetshelden hebben vele levens gered, maar tegen een hoge prijs. Gescheiden opgesloten in Crackstate, stonden ze voor agoniserende keuzes en onzekerheid over elkaars lot.
Ondanks de ontberingen overleefden Bertus en Tine de oorlog. Hun verhaal is echter exemplarisch voor vele anderen die het niet hebben gered. Een monument bij het gemeentehuis herinnert nu aan de gevangenis achter Crackstate. De dochter van het koppel draagt een steen als symbool van de angst en onzekerheid van die tijd.
De toespraak benadrukte ook het belang van herdenken als een vorm van vooruitkijken. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt om voortdurende waakzaamheid en verbondenheid. Door verhalen te blijven vertellen, zoals die van Crackstate en de verzetshelden, houden we de geschiedenis levend en eren we degenen die hun leven hebben gegeven voor vrijheid en vrede.